For mange mennesker er julen lig med Matador. Med 24 episoder har serien den helt rette længde til at være den ultimative voksenjulekalender, og gensynet med Korsbæk er for mange det der skal til, for at komme ned i tempo og i den rette julestemning.
Som bekendt er ingen dansk jul fuldendt uden massive mængder af alkohol, så hvad med at kombinere de to ting Matador og alkohol? Der bliver jo også indtaget en hel del våde varer serien igennem, så hvad kunne være mere oplagt end at skænke sig en drink, sætte sig til rette i sin yndlingsstol og se Matador i løbet af december måned.
Spørgsmålet er så, hvad der skal i glasset og baseret på hvad korsbækkerne selv indtager, er der mange gode bud: Øl, sherry, whisky, likør og ikke mindst flyversjusser (gul sodavand og snaps) indtages i ikke ubetydelige mængder.
Men mit bud er et andet. Hvad med at lave en Varnæs Special?
Det er i episode 13, at Hans Christian – efter at Maude og han er kommet hjem fra Paris – går i gang med at udvikle sin Varnæs Special. Vi får ganske vist ikke at vide, hvad sådan en cocktail indeholder, så der må lidt detektivarbejde til.
Historiker og vært på DR, Cecilie Nielsen har lavet en meget underholdende og svært nørdet podcast om Matador, kaldet ”Meget mere Matador” (se link i bunden af artiklen). I et særafsnit kigger de nærmere på hvad der drikkes i serien, og har sat sig for at finde ud af, hvad en Varnæs Special egentlig indeholder. De har derfor bedt bartenderen Kasper Riewe Høgh om at se afsnittet igennem for at se, om han kan finde ud af det.
Hans bud er at den indeholder fire dele whisky, fire dele rød vermouth og en del Cointreau.
Og det er ikke noget dårligt bud, når man har set afsnittet, men det er alligevel nok ikke helt korrekt.
Lad os først se nærmere på fakta:
Vi ser Hans Christian servere fra barskabet fire gange i løbet af episode 13. Varnæs Special bliver nævnt to gange, nemlig ved hhv. første og tredje servering.
Den første cocktail er den eneste Hans Christian direkte omtaler som en Varnæs Special og lige inden han ryster den, ser man at han stiller en flaske fra sig i barskabet, nemlig en Hvid Heering. Hvid Heering findes ikke længere men det var en appelsinlikør ligesom f.eks. Cointreau og Grand Marnier. Vi ser ham dog ikke hælde fra flasken.
Da han efterfølgende serverer sin Varnæs Special til Maude kan man se, at væsken i glasset har en farve der ser ud til at være mørk gul/rødbrun. Den er i hvert fald ikke klar, hvilket er ret vigtigt. Hvorfor det er vigtigt, vil åbenbare sig senere.
Anden gang han serverer en cocktail, ser man at han hælder rød vermouth i shakeren og stiller den oven på barskabet ved siden af en flaske White Lion Whisky. Den cocktail omtaler han dog ikke som en Varnæs Special.
Tredje gang Hans Christian serverer en drink, er det for at fejre med Maude, at hun er blevet gravid efter at de ”tog afsked med Paris med manér“, som han udtrykker det. Der serverer han en Grand Marnier (det siger han nemlig lige inden der hældes op, hvorefter han udbringer en ”Skål for den nye Varnæs Special”. Det er altså ikke drinken i glasset han henviser til som en Varnæs Special; han udbringer en skål for den lille ny.
Fjerde og sidste gang Hans Christian serverer en cocktail er ca. 1 time og 7 minutter inde i afsnittet. Der er der tale om en klar, let gullig cocktail som bliver stukket i hånden på Doktor Hansen. Hans Christian omtaler den som “sidste nyt fra giftblanderiet“. Det er altså specifikt IKKE en Varnæs Special, så den kan vi helt se bort fra.
Så for lige at opsummere: Tredje og fjerde gang Hans Christian serverer en drink i afsnit 13, ved vi, at de ikke har noget med en Varnæs Special at gøre, og vi kan derfor se bort fra dem. Tilbage er der servering et og to. Første gang der serveres en cocktail er der tale om en Varnæs Special, hvor flasken med Hvid Heering muligvis bliver brugt. Den bliver i hvert fald stillet tilbage i skabet lige inden cocktailen rystes sammen. Anden gang – hvor der med sikkerhed bliver brugt rød vermouth og muligvis whisky – ved vi ikke, om der er tale om en Varnæs Special, men vi kan omvendt heller ikke udelukke det.
At Kasper Riewe Høgh lander på whisky, vermouth og cointreau er altså helt forståeligt, da det svarer til de tre flasker vi ved Hans Christian har fat i i hjemmebaren. Desuden er det en cocktail der minder om en klassisk Manhattan, og hvor Angosturabitter blot er byttet ud med Cointreau, dog i større mængder.
Men…
Hvad med at spørge den højeste autoritet på området, nemlig Matadors skaber, Lise Nørgaard.
Det er præcist hvad én af mine venner har gjort. Vi kan kalde ham Producenten. Producenten arbejder i en større dansk medievirksomhed og er Matadornørd om en hals, så da én af hans kolleger for et par år siden skulle lave et interview med netop Lise Nørgaard, blev Producenten spurgt, om der var et spørgsmål han gerne ville have blev stillet til Lise Nørgaard. Og det var der: Hvad indeholder en Varnæs Special?
Og ifølge Lise Nørgaard – som jo må vide det – indeholder en Varnæs Special tre ingredienser nemlig gin, vermouth og hvidvin.
Desværre melder historien ikke noget om hvorvidt det er rød eller hvid vermouth, eller hvilket blandingsforhold der er tale om.
Umiddelbart kunne det jo lyde som en Dry Martini tilsat hvidvin, men da drikken der serveres i Matador som tidligere nævnt har en mørk gul/rødbrun farve, må vi gå ud fra, at der menes rød vermouth. Det giver også mening ift. at vi netop ser Hans Christian hælde rød vermouth (af mærket Martini Rosso) i shakeren anden gang han serverer en cocktail.
Det giver så et problem ift. at han ved første servering stiller en flaske appelsinlikør fra sig. Men Lise Nørgaards ord må umiddelbart vægte tungere end hvilken flaske regissøren tilfældigvis har fundet frem fra rekvisitlageret ifm. optagelsen af scenen i sin tid. Vi må derfor i første omgang se bort fra Hvid Heering som ingrediens. Men nok også kun i første omgang.
Som nævnt var der ikke nogen melding om blandingsforholdene, men vi kender heldigvis en anden og trods alt nok mere berømt cocktail baseret på rød vermouth og gin, nemlig en Negroni.
En Negroni består af 1 del gin, 1 del rød vermouth og 1 del Campari. Så et bud kunne være, at en Varnæs Special simpelthen er en Negroni hvor Camparien er udskiftet med hvidvin. Og der er jo også den mulighed, at Hvid Heering alligevel indgår i blandingen, men at Lise Nørgaard muligvis blot har glemt at nævne det eller er kommet til at forveksle hvid vin og hvid Heering. I skrivende stund er hun trods alt imponerende 105 år, så det ville være ganske forståeligt, hvis der er sket en enkelt smutter.
Baseret på episode 13 af Matador og Lise Nørgaards egen erindring, kan der altså være tre bud på en Varnæs Special.
Den ene – den jeg herunder meget opfindsomt kalder #1 – er baseret på de ingredienser der er nævnt af Lise Nørgaard selv. Problemet er dog, at den ganske enkelt smager helt forfærdeligt! Hvidvinen og vermouthen spiller ikke godt sammen og slet ikke i kombination med gin. Derfor har jeg lavet en version #2 som udelader hvidvinen og i stedet tilføjer appelsinlikør i form af Cointreau. Jeg vil ikke påstå, at den er perfekt, men det er jo tilladt at eksperimentere lidt med blandingsforholdene, og hvorfor ikke bruge den kommende juleferie på at udvikle sit eget bud? Del meget gerne dine egne erfaringer med Varnæs Special i kommentarfeltet herunder.
Den røde vermouth er med sikkerhed af mærket Martini Rosso mens den anvendte gin er ukendt. Det kunne være Beefeater, som i hvert fald er en glimrende allrounder. Og så smager den efter min mening bedre end Gordon’s, der kunne være et andet bud.
Fremgangsmåden er den samme ved alle tre, nemlig at ingredienserne kommes i en shaker og rystes med is. Det er nemlig hævet over enhver tvivl, at det er sådan Hans Christian Varnæs gør det. Normalt ville man dog røre og ikke ryste cocktails med de nævnte ingredienser, men det gør vi altså ikke i denne omgang.
Varnæs Special #1 (smager forfærdeligt)
3 cl. gin
3 cl. rød vermouth
3 cl. hvidvin
Varnæs Special #2 (mit bedste bud)
3 cl. rød vermouth
2 cl. gin
1 cl. Cointreau
Varnæs Special #3 (Kasper Riewe Høghs version)
4 cl. whisky
4 cl. rød vermouth
1 cl. Cointreau
God fornøjelse med Matador og rigtig glædelig jul!
Links:
Meget mere Matador
Matadoronline
Skriv et svar