Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop

17. december 2020 Søren Skriv kommentar

“Merry Christmas!” by gadl is licensed under CC BY-SA 2.0

I december måned kan man – under mere normale omstændigheder end i julen 2020 – godt få drukket sig igennem en del gløgg og oftest af mere eller mindre underlødig karaktér.

Især gløgg som ikke er hjemmelavet, men købt færdigblandet eller lavet på det allestedsnærværende købekoncentrat, ikke alene klistrer hele munden sammen, men er også noget af en smagsmæssig prøvelse. Gløgg og gløggkoncentrat kan man sagtens lave selv, men hvorfor ikke kaste sig over et endnu bedre alternativ: Smoking Bishop.

At man i forbindelse med julen opvarmer vin og tilsætter krydderier, er ikke nogen dansk eller nordisk idé – det er noget man kender i hele Europa. I Tyskland hedder det Glühwein, i Frankrig Vin chaud aux epices, i Italien Vin Brulé og i England er der Mulled Wine der ryger ned i vintermånederne. Ligesom herhjemme med vores gløgg er der ikke én rigtig måde at lave de forskellige vintervarmere på – opskrifterne varierer fra region til region, fra by til by, fra familie til familie.

En variant af den engelske Mulled Wine hedder Smoking Bishop. Der er stadig tale om en varm, krydret vinbaseret drik men fordi der samtidig bruges masser af citrusfrugt, er den mere frisk og ikke så tung og klistret, som meget gløgg har tendens til at blive.

Det er uklart hvorfra den har sit navn, men bishop var i 1800-tallet en slags kodeord for portvin og netop portvin er én af hovedingredienserne i drikken. Ordet bishop indgår sjovt nok også i én af den engelske overklasses mange sære skikke og ritualer i relation til netop portvin. En sand gentleman bør således undgå at sidemanden taber ansigt – hvis denne har glemt at sende portvinen videre – ved at spørge ”Do you know the Bishop of Norwich?” Forhåbentlig siger vedkommende nej, hvorefter man siger “Awfully nice fellow but never passes the Port”. Endnu en spøjs engelsk skik, hvis oprindelse fortoner sig i imperiets tåger, men som enkegrevinden i Downton Abbey siger: ”If I were to search for logic, I would not look for it among the English upper class”.

Tilbage på sporet. Uanset hvordan navnet er opstået, er det i hvert fald sikkert, at der i England findes en række gløgglignende drikke, som alle har klerikale referencer:

  • The Pope som laves med vin fra Bourgogne som base.
  • The Cardinal – som i modsætning til de andre mere er en slags cocktail (den serveres kold) – lavet på en krydret rødvinsirup og champagne
  • The Archbishop der bruger vin fra Bordeaux.
  • The Beadle lavet på ingefærvin og rosiner, og så altså
  • The Smoking Bishop som en lavet på halv rødvin, halv portvin.

Af alle disse Smoking Bishop klart den mest kendte og udbredte. Måske fordi den smager bedst, eller måske det skyldes afslutningen på Charles Dickens’ berømte bog ”Et Juleeventyr” fra 1843:

A merry Christmas, Bob!” said Scrooge, with an earnestness that could not be mistaken, as he clapped him on the back. “A merrier Christmas, Bob, my good fellow, than I have given you, for many a year! I’ll raise your salary, and endeavour to assist your struggling family, and we will discuss your affairs this very afternoon, over a Christmas bowl of smoking bishop, Bob!

Nu til selve opskriften. En enkelt ingrediens på listen kan være meget svær at skaffe, nemlig friske pomeranser. Pomerans er en lille appelsin-lignende frugt med meget tykt skind som er ekstremt sur og bitter. Den kan ikke spises rå, men skallen fungerer virkelig godt i marmelade. De fleste appelsinmarmelader er lavet på pomerans, eller Sevilla Appelsin (Seville Orange), som den også hedder.

At frisk pomerans er svær at finde, gør ikke så meget, for en Smoking Bishop smager faktisk meget bedre, hvis den er lavet på en blanding af appelsiner og citroner (jeg har prøvet med pomerans).

Opskrift på Smoking Bishop

8 pomerans eller 6 appelsiner og 2 citroner
100-120 gr. rørsukker
1 fl. kraftig rødvin
1 fl. portvin (ruby)
8 nelliker
4 kanelstænger á ca. 5 cm.
3 cm. frisk ingefær (skrællet og skivet)
4 stk. allehånde (groft knust)
1/2 muskatnød (revet eller groft hakket) – brug evt. kun 1/4 hvis du ikke er så vild med smagen.

Dagen før drikken skal bruges, bages citrusfrugterne i ovnen ved 120 gr. i ca. 1½ time eller indtil de er gyldne – hensigten er at lave en svag karamellisering af skallen.

Rødvin og krydderierne (dog kun 2 af de 4 kanelstænger) blandes i en skål. Citrusfrugterne lægges hele heri og trækker overdækket et lunt sted i op til 24 timer – læg evt. en tallerken henover for at holde frugterne nogenlunde under vinen.

Dagen efter tages citrusfrugterne op, hvorefter saften fra dem presses ned i vinen – husk at gøre det gennem en si, så frugtkød og kerner ikke kommer med.

Hæld herefter blandingen op i en passende gryde og tilsæt de 2 sidste kanelstænger og portvinen. Det hele varmes langsomt op (gerne over 20 min. eller mere) og smages til med sukker efter smag. Når vinen når simrestadiet er den tilstrækkelig ’smoking’ til at kunne serveres i glas eller krus med små stykker frisk appelsin og citron.

GLÆDELIG JUL

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Gløgg, Jul, Mulled Wine, Smoking Bishop

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR