
I december måned kan man – under mere normale omstændigheder end i julen 2020 – godt få drukket sig igennem en del gløgg og oftest af mere eller mindre underlødig karaktér.
Især gløgg som ikke er hjemmelavet, men købt færdigblandet eller lavet på det allestedsnærværende købekoncentrat, ikke alene klistrer hele munden sammen, men er også noget af en smagsmæssig prøvelse. Gløgg og gløggkoncentrat kan man sagtens lave selv, men hvorfor ikke kaste sig over et endnu bedre alternativ: Smoking Bishop.
At man i forbindelse med julen opvarmer vin og tilsætter krydderier, er ikke nogen dansk eller nordisk idé – det er noget man kender i hele Europa. I Tyskland hedder det Glühwein, i Frankrig Vin chaud aux epices, i Italien Vin Brulé og i England er der Mulled Wine der ryger ned i vintermånederne. Ligesom herhjemme med vores gløgg er der ikke én rigtig måde at lave de forskellige vintervarmere på – opskrifterne varierer fra region til region, fra by til by, fra familie til familie.
En variant af den engelske Mulled Wine hedder Smoking Bishop. Der er stadig tale om en varm, krydret vinbaseret drik men fordi der samtidig bruges masser af citrusfrugt, er den mere frisk og ikke så tung og klistret, som meget gløgg har tendens til at blive.
Det er uklart hvorfra den har sit navn, men bishop var i 1800-tallet en slags kodeord for portvin og netop portvin er én af hovedingredienserne i drikken. Ordet bishop indgår sjovt nok også i én af den engelske overklasses mange sære skikke og ritualer i relation til netop portvin. En sand gentleman bør således undgå at sidemanden taber ansigt – hvis denne har glemt at sende portvinen videre – ved at spørge ”Do you know the Bishop of Norwich?” Forhåbentlig siger vedkommende nej, hvorefter man siger “Awfully nice fellow but never passes the Port”. Endnu en spøjs engelsk skik, hvis oprindelse fortoner sig i imperiets tåger, men som enkegrevinden i Downton Abbey siger: ”If I were to search for logic, I would not look for it among the English upper class”.
Tilbage på sporet. Uanset hvordan navnet er opstået, er det i hvert fald sikkert, at der i England findes en række gløgglignende drikke, som alle har klerikale referencer:
- The Pope som laves med vin fra Bourgogne som base.
- The Cardinal – som i modsætning til de andre mere er en slags cocktail (den serveres kold) – lavet på en krydret rødvinsirup og champagne
- The Archbishop der bruger vin fra Bordeaux.
- The Beadle lavet på ingefærvin og rosiner, og så altså
- The Smoking Bishop som en lavet på halv rødvin, halv portvin.
Af alle disse Smoking Bishop klart den mest kendte og udbredte. Måske fordi den smager bedst, eller måske det skyldes afslutningen på Charles Dickens’ berømte bog ”Et Juleeventyr” fra 1843:
A merry Christmas, Bob!” said Scrooge, with an earnestness that could not be mistaken, as he clapped him on the back. “A merrier Christmas, Bob, my good fellow, than I have given you, for many a year! I’ll raise your salary, and endeavour to assist your struggling family, and we will discuss your affairs this very afternoon, over a Christmas bowl of smoking bishop, Bob!
Nu til selve opskriften. En enkelt ingrediens på listen kan være meget svær at skaffe, nemlig friske pomeranser. Pomerans er en lille appelsin-lignende frugt med meget tykt skind som er ekstremt sur og bitter. Den kan ikke spises rå, men skallen fungerer virkelig godt i marmelade. De fleste appelsinmarmelader er lavet på pomerans, eller Sevilla Appelsin (Seville Orange), som den også hedder.
At frisk pomerans er svær at finde, gør ikke så meget, for en Smoking Bishop smager faktisk meget bedre, hvis den er lavet på en blanding af appelsiner og citroner (jeg har prøvet med pomerans).
Opskrift på Smoking Bishop
8 pomerans eller 6 appelsiner og 2 citroner
100-120 gr. rørsukker
1 fl. kraftig rødvin
1 fl. portvin (ruby)
8 nelliker
4 kanelstænger á ca. 5 cm.
3 cm. frisk ingefær (skrællet og skivet)
4 stk. allehånde (groft knust)
1/2 muskatnød (revet eller groft hakket) – brug evt. kun 1/4 hvis du ikke er så vild med smagen.
Dagen før drikken skal bruges, bages citrusfrugterne i ovnen ved 120 gr. i ca. 1½ time eller indtil de er gyldne – hensigten er at lave en svag karamellisering af skallen.
Rødvin og krydderierne (dog kun 2 af de 4 kanelstænger) blandes i en skål. Citrusfrugterne lægges hele heri og trækker overdækket et lunt sted i op til 24 timer – læg evt. en tallerken henover for at holde frugterne nogenlunde under vinen.
Dagen efter tages citrusfrugterne op, hvorefter saften fra dem presses ned i vinen – husk at gøre det gennem en si, så frugtkød og kerner ikke kommer med.
Hæld herefter blandingen op i en passende gryde og tilsæt de 2 sidste kanelstænger og portvinen. Det hele varmes langsomt op (gerne over 20 min. eller mere) og smages til med sukker efter smag. Når vinen når simrestadiet er den tilstrækkelig ’smoking’ til at kunne serveres i glas eller krus med små stykker frisk appelsin og citron.
GLÆDELIG JUL
Skriv et svar