Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Vinmyte #2 – gardiner i vin

20. marts 2025 Søren Skriv kommentar

“Sinskey Cabernet” by Will Keightley is licensed under CC BY-SA 2.0

I min serie om vinmyter (hvis eller to indlæg kan siges at udgøre en serie), er turen nu kommet til ’gardiner’, eller ’ben’, som det også kaldes. Altså, de tunge, fede dråber der stille og langsomt løber ned på indersiden af glasset, efter man har slynget vinen. Der er nemlig mange der tror, at det er et kvalitetstegn. At det er et udtryk for en særlig god vin.

Det er det ikke.

Tunge gardiner i vinen – eller mangel på samme – siger intet som helst om vinens kvalitet. Gardiner er alene et udtryk for vinens alkoholindhold. Jo højere alkoholindhold, jo flere gardiner.

Sukkerindholdet i vinen spiller dog også en rolle, for sukker har betydning for vinens viskositet, altså vinens evne til at flyde.

Visse vine har pga. deres sukkerindhold en relativt højere viskositet end andre og er dermed lidt ’federe’ eller mere tyktflydende end andre vine, og det betyder, at de gardiner der dannes, løber mere langsomt tilbage i glasset. Sukkerindholdet er altså ikke med til at danne gardinerne, men gør blot gardinerne mere tyktflydende.

For lige at opsummere: Hvis en vin afsætter gardiner på indersiden af glasset, er det alene et udtryk for et højt alkoholindhold i vinen (over 13,5%) og hvis gardinerne er meget tyktflydende, er det fordi det høje alkoholindhold er kombineret med et højt sukkerindhold.

Denne artikel om vinmyter kunne ret beset bare slutte her, men det ville naturligvis være for kedeligt – vi skal lige et spadestik dybere, for hvad er det der gør, at det forholder sig sådan? Hvorfor er det, at et højt alkoholindhold laver disse tunge, tyktflydende gardiner, der kan være ret betagende af betragte?

Det skyldes et fænomen der hedder Marangoni-effekten, som er opkaldt efter den italienske fysiker Carlo Marangoni, som skrev en doktorafhandling om emnet i 1865. Han var i øvrigt inspireret af en artikel skrevet af den britiske fysiker James Thomson: ”On certain curious Motions observable at the Surfaces of Wine and other Alcoholic Liquors”, udgivet i 1855 i “The London, Edinburgh and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science”.

Helt kort fortalt opstår gardin-fænomenet fordi alkohol har en lavere overfladespænding og er mere volatilt end vand, dvs. at det fordamper nemmere.

Vin er en blanding af vand og alkohol (blandt andet), og når den blanding afsættes på siden af glasset, sker der en mikrofordampning af primært alkohol. Denne mikrofordampning betyder, at den væske der efterlades oppe på selve glasset efter man har slynget, har en højere overfladespænding (mindre alkohol, mere vand) end vinen nede i glasset. Området med den lavere alkoholkoncentration på glasset trækker så at sige i den omgivende væske i langt højere grad end vinen i glasset, der jo altså har mere alkohol og dermed lavere overfladespænding. Det kaldes kapillærtrækket.

Kapillærtrækket (der i øvrigt også trækker væsken på siden af glasset opad i glasset) fortsætter indtil vægten overgår kraften fra effekten, hvorefter væsken render ned af indersiden af glasset som fede dråber. Dette kan sagtens fortsætte i noget tid, fordi trækket kan blive ved med at trække vin op ad siden fra glasset.

Det er altså forskellen i alkoholindholdet mellem væsken på siden af glasset og vinen i selve glasset der afgør hvor kraftig Marangoni-effekten bliver. Jo større forskel, jo større effekt. Det er derfor, at vine med et lavt alkoholindhold ikke har så tunge gardiner som vine med en højt alkoholindhold.

Men hvorfor er der så ikke store, tunge gardiner i f.eks. et glas whisky eller gin med 45% alkohol, tænker du nok? Godt spørgsmål. Det er fordi indholdet af vand er blevet så lavt når vi kommer op i de høje alkoholprocenter, at overfladespændingen er for lille til at effekten kan opstå.

Så, træk proppen af en god flaske vin og kig nærmere på gardinerne. Det er faktisk fysikundervisning der foregår lige foran øjnene på dig, og så kan man jo altid bruge dét som en undskyldning for at trække (endnu) en god flaske vin op. Hvis man behøver én. Undskyldning, altså.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to print (Opens in new window) Print
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email

Uncategorized, Vin, Vinmyter

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Vinmyte #2 – gardiner i vin
  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop

Nyhedsbrev

Tilmeld dig til nyhedsbrevet her!
Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2025 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR