Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Christian IV’s falske mavebitter

25. maj 2015 Søren 10 kommentarer

Christian IV

Dette indlæg skulle egentlig handle om en opskrift fra 1600-tallet på en mavebitter som hver morgen og aften blev indtaget af danmarkshistoriens vel nok mest ikoniske konge, nemlig selveste Christian IV (1577-1648). Jeg ville til brug for bloggen brygge den selv, og bringe et billede af den gamle opskrift. Det gør jeg også, altså bringer billede og opskrift, men historiens fokus blev undervejs et helt andet end det, som var tænkt. Det er nu blevet til historien om et falsum; om vaskeægte historieforfalskning! Det er lidt langt, men hold ud – det er spændende!

Historien – der egentlig er ret god – lyder sådan: Da man i 1930’erne renoverede Holbæk Apotek fandt man et dokument i en flaske muret ind i væggen. Det viste sig at være opskriften på Kong Christian IV’s Mavebitter, som han indtog en skefuld af hver morgen og aften. Så langt er der enighed. Historicum – som er en virksomhed der arbejder med levendegørelse af danmarkshistorien – føjer desuden til historien, at opskriften er udarbejdet af kongens skaffer/mundskænk Peter Payngk, som også var apoteker i Holbæk.

Den sidste del af historien er nem at afvise: Peter Payngk var ikke apoteker i Holbæk og fungerede ikke som Christian IV’s skaffer/mundskænk. Faktisk fandtes der ikke et apotek i Holbæk før 1705 og derfor heller ikke nogen apoteker og kongehusets apotek på den tid havde til huse på Fredensborg Slot. Peter Payngk var derimod Christian IV’s destillerer (hofkemiker) fra 1608 og indtil sin død i 1645. Ifølge Den Store Danske foregik en stor del af hans virksomhed i det destillérhus som kongen havde opført til ham ved Rosenborg Slot, og Payngk havde altså ingen forbindelse til Holbæk. Christian IV’s skaffer/mundskænk var i øvrigt en C. T. Fischer fra Silkeborg Slot, der varetog opgaven helt frem til sin død i 1677. Heller ikke han havde nogen tilknytning til Holbæk.

Men selvom dele af historien er forkert, er selve hovedhistorien – nemlig en gammel kongelig opskrift fundet i væggen – jo stadig interessant.

Jeg henvendte mig derfor i første omgang til Rigsarkivet og Nationalmuseet for at få adgang til originaldokumentet, og tage et billede af det til bloggen. De kendte ikke noget til det, men henviste i stedet til lokale museer og arkiver.

Derefter henvendte jeg mig til Holbæk Museum, Holbæk Stadsarkiv og Holbæk Lokalhistoriske Forening. Heller ikke de havde hørt om historien og henviste til Holbæk Elefantapotek, som heller ikke kender til opskriften. Der findes to apoteker i Holbæk nemlig Elefantapoteket og Løveapoteket. Elefantapoteket har ligget i samme bygning siden 1720, mens Løveapoteket blev indviet i 1914, så historiens ”Holbæk Apotek” må altså dække over Holbæk Elefantapotek. Apotekeren dér kunne dog fortælle mig, at der under en renovering i 1970’erne var fundet et brev muret ind i væggen, men at der netop var tale om et brev og ikke en opskrift, men uden at han dog kendte til det nærmere indhold. Nu var mistanken om at opskriften på mavebitteren måske kunne være et falsum vakt.

Christian IVs Mavebitter

Jeg henvendte mig derfor til Historicum i Haderslev da de er blandt dem, der bringer historien om mavebitteren på deres hjemme- og facebookside. Ja, de oven i købet både producerer og sælger bitteren. De kan ikke svare på fra hvem og hvornår de har fået opskriften, men mener at billedet her til højre, viser originalopskriften.

Denne opskrift har også i denne form været trykt i bogen ”Brændevin og blomster i lyst og nød” fra 1999. Jeg henvendte mig derfor også til bogens forfatter, Gunnar Stavnsbo, men han kunne desværre ikke huske hvorfra han i sin tid havde fået opskriften. Muligvis et ugeblad, muligvis Familie Journalen men Aller der udgiver Familie Journalen oplyser, at de desværre heller ikke kan finde noget om opskriften i deres arkiver. Den første omtale af opskriften som jeg har kunnet finde frem til, er i ”Bjesken – tidsskrift for eksperimenterende danske brændevinsamatører” nr. 2, juni 1991 – altså ca. 60 år efter opskriften skulle være fundet! Det forekommer en anelse utroværdigt, at et så interessant fund først skulle se dagens lys så mange år senere.

Nu var mistanken om historieforfalskning derfor for alvor vakt, for billedet viser helt tydeligt ikke en kopi af et dokument fra 1600-tallet. Der kunne være tale om en afskrift, men en kopi er det ikke. Sådan skrev man ikke i 1600-tallet, der var meget mere ’schwung’ over håndskriften dengang. Et eksempel på det, kan man se på dette billede som jeg selv har taget af en ægte opskrift på en ægte mavebitter, som med sikkerhed er udarbejdet af netop Peter Payngk til netop Christian IV.
Das Rotgelbe Hochteuerbar Aqua-vitæ RegiaOpskriften her til venstre på ”Den Rødgule højst dyrebare Kongelige akvavit” (Das Rotgelbe Hochteurbar Aqua vitæ Regia, som der står i overskriften) findes i Peter Payngks efterladte recepter, som befinder sig i håndskriftssamlingen på Det Kongelige Bibliotek i København, og det er dér, jeg har taget billedet.

Der er altså ikke tale om en kopi men kunne der så være tale om en afskrift af en original gammel opskrift? Næppe, for opskriften er fuld af fejl, når man går den efter i sømmene.

Lad os se på dem én ad gangen.

Fejl nr. 1: Dobbeltkorset (#-tegnet som i vores dage er kendt som et hashtag), som er øverst på opskriften med mavebitteren, er et såkaldt invokationskors og betyder – i hvert fald i receptsammenhæng – In Nomine Dei ( i Guds navn). Normalt vil man ikke sætte korset over overskriften og Payngk bruger faktisk ikke dobbeltkorset ret tit. Denne fejl er måske ikke graverende, men vent, det bliver værre endnu.

Fejl nr. 2: På medicinske recepter (og i 1600-tallet herunder opskrifter på f.eks. mavebittere der jo ansås for medicin) skrives ℞ eller Rp. foran de droger, der skal anvendes. Det er en forkortelse for det latinske ord recipe, som betyder tag. Altså en anvisning fra lægen til patienten om at man skal tage de medikamenter som angives, og hvordan man skal tage dem. På opskriften med Christian den Fjerdes Mavebitter står imidlertid forkortelsen rep. før listen med ingredienser, og det er en meget klar fejl! Rep. kan IKKE bruges som forkortelse for ordet recipe, men betyder – når det bruges i en ordinationssammenhæng – repetat, altså gentag eller fortsæt med, og henviser til, at præparatet har været givet før. Her er der altså virkelig tale om en rygende pistol, der understøtter tesen om, at opskriften er et falsum. En sjov og fascinerende lille sidekrølle på historien er i øvrigt, at medicinske recepter den dag i dag stadig indledes med # rp. hvilket altså betyder: ”I Guds navn, tag…” Sjovt at den slags har fået lov at overleve, synes jeg.

Tilbage til sagen.

Fejl nr. 3: På opskriften med mavebitteren står nederst til venstre lige inden anvisningen for hvordan man skal tilberede bitteren forkortelsen d.s. Det er som så meget andet når det kommer til recepter en forkortelse for en latinsk betegnelse, nemlig da signa eller detur signeteur som betyder der tages, altså i betydning hvilken dosis der skal indtages. Forkortelsen skrives med andre ord foran den anbefalede dosis og ikke foran anvisningen på hvordan man brygger drikken. Den anbefalede dosis står i mavebitteropskriften allersidst (Dosis cochleari mane et vesperi = en skefuld morgen og aften) men altså netop med ordet dosis foran, hvilket man ikke ville have brugt.

Fejl nr. 4: Peter Payngk skriver ikke sine opskrifter på den måde som mavebitteren er skrevet – han anvender nemlig ikke forkortelser. Han ville ikke skrive ”galang.” og ”zedoar” men ”galanga” og ”zedoaria” ligesom han ville skrive ”paradisi” og ”cinamomi” i stedet for ”Gran. parad.” og ”Cinam. acut”. Nu hvor det med sikkerhed kan slås fast, at der ikke er tale om en kopi, kan det naturligvis være den der har lavet afskriften, som har stået for forkortelserne, men det forekommer højst usandsynligt.

Et andet faktum der er med til at underløbe mavebitterens troværdighed er, at ”Den Rødgule højst dyrebare Kongelige akvavit” skulle have været hoffets foretrukne, og blev derfor ifølge bogen ”131 Kryddersnapse efter gamle opskrifter”, fremstillet i tøndevis. Det udelukker selvfølgelig ikke, at denne mavebitter også kan være indtaget. Men i samme bog nævnes:

At kongen har gjort flittig brug af Payngks kunnen, fremgår af de mange kongelige skrivelser, man kender, hvor Christian IV beordrer Payngk at fremstille mere af en bestemt brændevin” (p. 16)

I de skrivelser nævnes mavebitteren altså ikke. Det nærmeste jeg har kunnet finde er et brev fra Christian IV dateret den 11. februar 1644 hvori han skriver at

D: Peter Paii skal befahliis att forferdige nogiit Magen-aquavit och ded hiidsende, naar ded skee kan.

Hvilken specifik maveakvavit der her refereres til (hvis altså der har været flere), kan desværre ikke fastslås med sikkerhed.

Men Peter Payngk selv skriver følgende i om den rødgule:

Denne brændevin giver en god ånde, en god mave og styrker alt, hvad der er i livet… Når man har drukket for meget, det være sig øl eller vin, forsvinder ubehaget, hvis man drikker en skefuld om morgenen.

Og videre

Dette er en nyttig Aqua-vitæ, som kan tages mod allehånde sygdomme og kan lade én bevare sin sundhed. Kan tages om aftenen når én vil i seng, og kan også vel uden skade derved drikkes om morgenen.

Det var altså den ”Den Rødgule højst dyrebare Kongelige akvavit” der var kongens maveeleksir morgen og aften når han havde spist eller drukket for meget, hvilket skete ikke så sjældent.

Det sidste spor der peger i retning af et falsum er, at opskriften ikke angiver, at den fremstillede bitter skal fortyndes, men indtages som den er. De øvrige af Payngks opskrifter jeg har set, er ikke kraftige essenser men derimod drikkeklare Aqua-vitæ. Mavebitteren er en meget, meget kraftig essens, og faktisk skal der så mange krydderier i, at blandingen fremstår som en tyk grød mens den trækker. Smagen er voldsomt ubehagelig i ufortyndet version, så denne opskrift skal som minimum fortyndes i forholdet 1:10 for at blive nogenlunde velsmagende.

Kunne opskriften være lavet til Christian IV af en anden end Payngk? Svaret er nej. Eleksirer, mavebittere, tinkturer, parfumer m.v. til kongen blev lavet af Peter Payngk og denne opskrift er med sikkerhed ikke udarbejdet af ham.

Der er efter min vurdering ikke nogen tvivl om, at Kong Christian den Fjerdes Mavebitter er et falsum. Desværre, for historien er så god, at man ønsker, den er sand. Men mængden af beviser er efter min mening overvældende og ingen af dem, der burde kende til opskriften, har nogensinde hørt om den. Men hvem har så lavet mavebitteren? Og hvornår og til hvem? De spørgsmål har det desværre ikke været muligt at finde svaret på under gravearbejdet.

Hvordan smager den så, denne historieforfalskede mavebitter? Den smager såmænd ganske udmærket, når den fortyndes i det rette forhold. Anis er dominerende og kanel er ret tydelig, mens de øvrige ingredienser blender ind i baggrunden og giver en behagelig tilpas bitter og meget aromatisk drik.

Skulle man selv have mod på at prøve, kommer opskriften med de 22 ingredienser lige herunder. Tallene i parentes efter krydderiet angiver den mængde der skal bruges til 1/1 flaske vodka, dvs. hvor originalen er fortyndet til et passende drikkeklart niveau:

374 gr. anisfrø (4,76 gr.)
62,4 gr. korianderfrø (0,8 gr.)
31,2 gr. kommen (0,4 gr.)
31,2 gr. spidskommen (0,4 gr.)
62,4 gr. fennikelfrø (0,8 gr.)
187,2 gr. kassiakanel (2,4 gr.)
62,4 gr. lakridsrod (0,8 gr.)
62,4 gr. angelikarod (0,8 gr..)
62,4 gr. kalmusrod (0,8 gr.)
46,8 gr. zedoarrod (0,6 gr.)
46,8 gr. galangarod (0,6 gr.)
46,8 gr. ingefær (0,6 gr.)
46,8 gr. citronskal (0,6 gr.)
46,8 gr. pomeransskal (0,6 gr.)
46,8 gr. muskatnød (0,6 gr.)
20,8 gr. kryddernellike (0,3 gr.)
20,8 gr. kardemomme (0,3 gr.)
20,8 gr. muskatblomme (0,3 gr.)
31,2 gr. paradisfrø (0,4 gr.)
31,2 gr. enebær (0,4 gr.)
4 håndfulde rosenblomster (0,8 gr.)
4 håndfulde rosmarinblomster (0,8 gr.). Jeg kunne ikke finde rosmarinblomster, og har derfor brugt bladene i stedet.

Det hele sættes på 5 liter alkohol (f.eks. vodka) og trækker et lunt sted. Opskriften angiver ikke hvor længe, men 1-2 uger synes passende. Husk at mængderne i parentes passer til 1/1 flaske vodka, men har du lavet den ”originale” version, kan den nu færdige essens altså fortyndes med ren alkohol ca. i forholdet 1:10.

 

 

Kilder:
http://historicum.eu/4879-chr-4-mavebitter.html
https://www.facebook.com/permalink.php?id=203524509662018&story_fbid=682324891781975 (3. august 2013)
http://danskemadpublicister.dk/nyheder/2011/christian-d-4%27s-mavebitter/
”Brændevin og blomster i lyst og nød” af Gunnar Stavnsbo, Forlaget Brimer 1999, p.131
”Bjesken” nr. 2 1991
Peter Payngks efterladte recepter – Det Kgl. Biblioteks håndsskriftssamling: GKS 272 2°
http://www.fischerholm.dk/winfam/wholm/per00294.htm
http://politiken.dk/pol_oplys/ECE161066/hvad-betyder-det-korslignende-tegn-oeverst-paa-recepter/
http://medicinadministration.dk/wp/?page_id=15
http://www.xn--sprgdyrlgen-h9a1u.dk/fremmeordbog/hvad-betyder-det-dyrlaegen-siger#D

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Kryddersnaps, Mavebitter Christian IV, Kryddersnaps, Mavebitter, Peter Payngk

Kommentarer

  1. Gunnar Sørensen skriver

    4. februar 2017 kl. 13:30

    Angående C4 Mavebitter
    Sidst i 80 fik jeg til sendt opskriften på C.4 Mavebitter fra en tante som boede i Ny Fløng, efter hendes brev var den blevet bragt i en lokal Avis.
    I 1986 var jeg blevet medlem af Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører. så jeg bragte opskrifter vider til Gunnar Stavnsbo som oversatte den til forståelig dansk og bragte den i medlemsbladet Bjesken.
    Venlig hilsen
    Gunnar Sørensen

    Svar
    • Søren skriver

      30. marts 2017 kl. 13:49

      Hej Gunnar

      Tak for dit bidrag. Måske der er andre der kan hjælpe med at indkredse oprindelsen af opskriften. Det kunne være sjovt at finde ud af, hvor den oprindeligt kommer fra.

      vh Søren

      Svar
      • Gert Rickers skriver

        28. august 2018 kl. 11:50

        C 4 mavebitter er fremragende i fortyndet form. For en del år siden købte jeg blandingen hos kryddericentralen i Odder (Bjørnkærlauget), men foretagenet eksisterer vist ikke længere.
        Kender du et firma, som kan og vil fremstille blandingen til mig efter ovenstående opskrift?
        Med venlig hilsen Gert

        Svar
        • Søren skriver

          12. september 2019 kl. 8:52

          Hej Gert

          Beklager først og fremmest at jeg har været et helt år om at svare, men bedre sent end aldrig. Desværre har svaret nok ikke været værd at vente på, for jeg kender ikke til andre steder at købe krydderiblandingen, og siden jeg skrev artiklen, er min “krydderipusher” lukket. Han solgte ellers alt hvad man skulle bruge og helt ned i meget små portioner. Så jeg kan desværre ikke hjælpe, men held og lykke med urtejagten.

          Mvh Søren

          Svar
  2. Gert Rickers skriver

    28. august 2018 kl. 11:58

    For en del år siden købte jeg ovenstående urteblanding til C 4. mavebitter hos kryddericentralen i Odder (Bjørnkærlauget). Foretagenet eksisterer vist ikke længere.
    Kender I et firma, der kan og vil fremstille blandingen til mig efter ovenstående opskrift?
    Med venlig hilsen Gert

    Svar
    • Søren skriver

      30. august 2018 kl. 15:55

      Hej Gert. Jeg ved desværre ikke, hvor du kan købe en færdig krydderblanding.
      Bh Søren

      Svar
      • Claus skriver

        12. juni 2019 kl. 22:05

        “Den Rødgule højst dyrebare Kongelige akvavit”-krydderblanding o.l. er måske mere interessante.
        Har du evt. en læsevenlig version af den, Søren?

        Tak for en rigtig god artikel i øvrigt.

        Vh. Claus

        Svar
        • Søren skriver

          12. september 2019 kl. 8:49

          Hej Claus

          Først og fremmest: Beklager at jeg har været så længe om at svare. Og tak for de pæne ord om artiklen.
          Opskriften på “Den Rødgule højst dyrebare Kongelige akvavit” findes i en mere læsevenlig version i bogen “131 kryddersnapse efter gamle opskrifter” af M. T. Hortulanus.

          Mvh Søren

          Svar
  3. Jan Kristiansen skriver

    27. november 2022 kl. 15:16

    Tænker på at lave en pose med de ingredienser der er nævnt i opskriften, men er der ikke noget med at opskriften også indeholder knuste perler. Der dog kan udskiftes med kridt

    Svar
    • Søren skriver

      27. november 2022 kl. 17:02

      Den opskrift jeg har set indeholder ikke perler, men det lyder da som en royal idé 😊

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR