Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Kryddersnaps til Påskefrokosten

17. marts 2015 Søren Skriv kommentar

Her i weekenden fik jeg spørgsmålet ”er det for sent at lave sin egen kryddersnaps og sætte på bordet til påskefrokosten?”. Svaret er heldigvis nej, det er ikke for sent. man skal altså ikke fortvivle, hvis man ikke allerede har forsynet sig med gode kryddersnapse. Selvfølgelig går man desværre glip af alle de store klassikere som porse, malurt, røllike, rejnfan, valnød, tormentil, revling osv. men andre kryddersnapse kan bestemt også hamle op med påskebordets kolde og lune retter. De klassiske kryddersnapse kan man snildt have klar til påskefrokosten til næste år, så dem vender jeg tilbage til her på bloggen i løbet af snapsesæsonen.

Herunder er fire forslag til kryddersnapse der kan nå at blive klar til Påskebordet om godt 14 dage. Og husk: For alle kryddersnapse gælder, at man skal smage på udtrækket undervejs, og filtrere når man selv synes, den er, som den skal være. Trækketiderne er altså kun vejledende.

Udover de ingredienser der nævnes i opskrifterne skal du bruge nogle henkognings- eller syltetøjsglas og en si eller – endnu bedre – en ubrugt tepose af stof. Kaffefiltre kan også bruges, men det tager en evighed for alkohol at rende igennem dem. Glassene må ikke have været brugt til noget meget kraftigt smagende eller lugtende, så smid sildeglassene ud og find på noget andet.

Jeg anbefaler at bruge vodka til kryddersnaps, da det er den mest smagsneutrale alkohol. Selvom mange andre snapsesider og -bøger anbefaler at bruge billig vodka, bør det efter min mening undgås. For at slutproduktet kan blive godt, må man nødvendigvis bruge gode råvarer, og så stor er prisforskellen altså heller ikke. Jeg bruger Absolut Vodka, som ofte kan erhverves på tilbud for ca. 100 kr. pr. flaske. Alternativt kan man bruge Brøndums Klar.

Husk også at det ikke er nødvendigt at lave en hel flaske af hver. Del evt. en flaske i 4 og lav én af hver af dem herunder, så du prøver lidt forskelligt. Mængden af krydderier skal du så bare huske at nedjustere tilsvarende.

Lad os komme i gang.

”Pentaculicious” by Jes under CC BY 4.0
”Pentaculicious” by Jes under CC BY-SA 4.0

Til fisken: Dildsnaps

Dildsnaps passer utroligt godt til det danske frokostbord og især fiskeretter som marineret sild og røget eller gravad laks.

Sådan gør du: Da krondild først er tilgængeligt til efteråret, blandes 1 spsk. dildfrø med 1 fl. vodka og trækker 1-3 døgn. Man kan også bruge et bundt frisk dild, men jeg synes ikke det får dildsmagen frem på den rigtige måde. Hvis du hellere vil prøve med frisk dild, er det vigtigt, IKKE at bruge den der bleggrønne pottedild fra supermarkedet, som ikke engang smager af dild, men derimod rigtig dild fra haven eller grønthandleren.

Man kan også tilsætte lidt frisk citronskal til snapsen – dild og citron klæder hinanden godt. Tag skallen fra maks. en kvart øko. citron – sørg for at få så lidt af den hvide hinde på indersiden af skallen med som muligt, da den er utroligt bitter. Brug evt. et juliennejern.

Rosmarin og citron
”Rosemary and lemon” by Yu+Mi under CC BY 4.0 / changed from original

Til kødet: Rosmarin og citronsnaps

Rosmarin og citron er to smagskomponenter der går rigtigt godt sammen i det salte køkken og således også i en kryddersnaps. Nogen vil måske finde rosmarinen for parfumeret, men så kan man jo bare bruge lidt færre blade. Da citron og rosmarin nærmest er grundsmage i køkkenet på linje med salt og peber, passer snapsen godt til stort set alle retter på frokostbordet. Desuden er det en perfekt snaps at drikke til lam.

Skallen af 1 øko. citron (uden den hvide hinde) og bladene fra 1 stor kvist rosmarin trækker i 1 flaske vodka i 1-2 døgn eller mere, hvis man ønsker en kraftigere rosmarinsmag. Har du lyst til en snaps med lidt mere kant i smagen, kan der yderligere tilsættes 5-10 hele sorte peberkorn eller en lille tørret chili.

”Dandellion” by Richard Conrad Zantua under CC BY 4.0
”Dandellion” by Richard Conrad Zantua under CC BY 4.0

Til osten: Mælkebøtterodsnaps

En noget mere potent snaps. Grav 1-2 mælkebøtterødder op inden planten går i blomst og vask dem grundigt. Skær rødderne i skiver, overhæld med 1 fl. vodka og lad dem trække i 1-2 uger. Kan drikkes med det samme, men vinder ved lagring.

Den sjove: Citronbladsnaps

Hvis du kan få fat i blade fra et citrontræ, kan de også bruges til at lave snaps på. Ca. 20-30 blade (afhængig af størrelse) trækker i en flaske vodka i 3 dage og filtreres fra. Farven er i første omgang gul-grøn og smagen er umiskendelig citron med en tydelig sødlig nuance. En fin snaps for alle (måske undtagen børn!). Kan fint bruges som aperitif og bør – i modsætning til de fleste andre snapse – serveres køleskabskold.

”Very Pretty” by David Goehring under CC BY 4.0
”Very Pretty” by David Goehring under CC BY 4.0

God fornøjelse.

close

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Kryddersnaps, Påske Citron, Dild, Kryddersnaps, Mælkebøtte, Påske, Rosmarin

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød
  • Mineralitet i vin

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV Citron Decanter Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Mælkebøtte Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Spätburgunder Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tysk vin Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2022 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR