Her i weekenden fik jeg spørgsmålet ”er det for sent at lave sin egen kryddersnaps og sætte på bordet til påskefrokosten?”. Svaret er heldigvis nej, det er ikke for sent. man skal altså ikke fortvivle, hvis man ikke allerede har forsynet sig med gode kryddersnapse. Selvfølgelig går man desværre glip af alle de store klassikere som porse, malurt, røllike, rejnfan, valnød, tormentil, revling osv. men andre kryddersnapse kan bestemt også hamle op med påskebordets kolde og lune retter. De klassiske kryddersnapse kan man snildt have klar til påskefrokosten til næste år, så dem vender jeg tilbage til her på bloggen i løbet af snapsesæsonen.
Herunder er fire forslag til kryddersnapse der kan nå at blive klar til Påskebordet om godt 14 dage. Og husk: For alle kryddersnapse gælder, at man skal smage på udtrækket undervejs, og filtrere når man selv synes, den er, som den skal være. Trækketiderne er altså kun vejledende.
Udover de ingredienser der nævnes i opskrifterne skal du bruge nogle henkognings- eller syltetøjsglas og en si eller – endnu bedre – en ubrugt tepose af stof. Kaffefiltre kan også bruges, men det tager en evighed for alkohol at rende igennem dem. Glassene må ikke have været brugt til noget meget kraftigt smagende eller lugtende, så smid sildeglassene ud og find på noget andet.
Jeg anbefaler at bruge vodka til kryddersnaps, da det er den mest smagsneutrale alkohol. Selvom mange andre snapsesider og -bøger anbefaler at bruge billig vodka, bør det efter min mening undgås. For at slutproduktet kan blive godt, må man nødvendigvis bruge gode råvarer, og så stor er prisforskellen altså heller ikke. Jeg bruger Absolut Vodka, som ofte kan erhverves på tilbud for ca. 100 kr. pr. flaske. Alternativt kan man bruge Brøndums Klar.
Husk også at det ikke er nødvendigt at lave en hel flaske af hver. Del evt. en flaske i 4 og lav én af hver af dem herunder, så du prøver lidt forskelligt. Mængden af krydderier skal du så bare huske at nedjustere tilsvarende.
Lad os komme i gang.

Til fisken: Dildsnaps
Dildsnaps passer utroligt godt til det danske frokostbord og især fiskeretter som marineret sild og røget eller gravad laks.
Sådan gør du: Da krondild først er tilgængeligt til efteråret, blandes 1 spsk. dildfrø med 1 fl. vodka og trækker 1-3 døgn. Man kan også bruge et bundt frisk dild, men jeg synes ikke det får dildsmagen frem på den rigtige måde. Hvis du hellere vil prøve med frisk dild, er det vigtigt, IKKE at bruge den der bleggrønne pottedild fra supermarkedet, som ikke engang smager af dild, men derimod rigtig dild fra haven eller grønthandleren.
Man kan også tilsætte lidt frisk citronskal til snapsen – dild og citron klæder hinanden godt. Tag skallen fra maks. en kvart øko. citron – sørg for at få så lidt af den hvide hinde på indersiden af skallen med som muligt, da den er utroligt bitter. Brug evt. et juliennejern.

Til kødet: Rosmarin og citronsnaps
Rosmarin og citron er to smagskomponenter der går rigtigt godt sammen i det salte køkken og således også i en kryddersnaps. Nogen vil måske finde rosmarinen for parfumeret, men så kan man jo bare bruge lidt færre blade. Da citron og rosmarin nærmest er grundsmage i køkkenet på linje med salt og peber, passer snapsen godt til stort set alle retter på frokostbordet. Desuden er det en perfekt snaps at drikke til lam.
Skallen af 1 øko. citron (uden den hvide hinde) og bladene fra 1 stor kvist rosmarin trækker i 1 flaske vodka i 1-2 døgn eller mere, hvis man ønsker en kraftigere rosmarinsmag. Har du lyst til en snaps med lidt mere kant i smagen, kan der yderligere tilsættes 5-10 hele sorte peberkorn eller en lille tørret chili.

Til osten: Mælkebøtterodsnaps
En noget mere potent snaps. Grav 1-2 mælkebøtterødder op inden planten går i blomst og vask dem grundigt. Skær rødderne i skiver, overhæld med 1 fl. vodka og lad dem trække i 1-2 uger. Kan drikkes med det samme, men vinder ved lagring.
Den sjove: Citronbladsnaps
Hvis du kan få fat i blade fra et citrontræ, kan de også bruges til at lave snaps på. Ca. 20-30 blade (afhængig af størrelse) trækker i en flaske vodka i 3 dage og filtreres fra. Farven er i første omgang gul-grøn og smagen er umiskendelig citron med en tydelig sødlig nuance. En fin snaps for alle (måske undtagen børn!). Kan fint bruges som aperitif og bør – i modsætning til de fleste andre snapse – serveres køleskabskold.

God fornøjelse.
Skriv et svar