Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Tarte Tatin

13. februar 2020 Søren Skriv kommentar

Tarte Tatin er kort fortalt en tærte med karamelliserede æbler der laves omvendt, dvs. at bunden kommes ovenpå fyldet, hvorefter det hele vendes om, efter tærten er bagt.

Tarte Tatin stammer fra Hotel Tatin i Lamotte-Beuvron ca. 140 km. syd for Paris, hvor den fra 1880’erne og et par årtier frem blev en slags signaturret for søstrene Stéphanie og Caroline Tatin som drev hotellet.

Oprindelsen til tærten kendes ikke præcis, så om det er deres egen kreation eller ej, vides ikke med sikkerhed. Muligvis har de – som den mest populære version af historien lyder – opfundet den ved en fejl og muligvis har de lavet en forbedret udgave af en allerede eksisterende tærte fra området – ‘tarte solognote‘. Sidstnævnte påstand understøttes af, at søstrene rent faktisk solgte tærten i hotellets restaurant under navnet tarte solognote, idet det var den kendte franske gastronom og madskribent Maurice Edmond Sailland (kaldet Curnonsky eller Price des Gatronomes) der navngav tærten tarte Tatin efter at have spist den i Lamotte-Beuvron.

Louis Vaudable, der på et tidspunkt ejede den verdensberømte restaurant Maxim’s i Paris, har godt nok på et tidspunkt forsøgt at tage æren for navngivningen og udbredelsen af tærten. Han beretter således om hvordan han under dække af at være gartner blev ansat på hotellet, aflurede opskriften, tog den med tilbage til Paris og satte den på menukortet på Maxim’s under navnet ’tarte des demoiselles Tatin’. Men dette er med sikkerhed en røverhistorie, for Louis Vaudable var 4 år gammel da søstrene Tatin afhændende hotellet i 1906. Desuden købte familien Vaudable først Maxim’s i 1932!

Da man ikke kan være helt sikker på hvordan det hele er gået for sig, er det naturligvis et spørgsmål der stadig diskuteres med næsten lige så stor entusiasme og energi som hvordan man laver den bedste Dry Martini. Det ligger dog helt fast, at det at lave en tærte omvendt ikke var noget Tatin-søstrene fandt på, og  faktisk heller ikke en omvendt tærte med æbler. Således nævnes en gâteaux renversés med æbler fra Rouen i Marie-Antoine Carêmes kogebog ’Le Pâtissier royal parisien’ fra 1815.

Efter denne intro kommer det nok ikke bag på nogen, at det også ivrigt diskuteres, hvordan man så laver en rigtig/den bedste tarte Tatin. Skal der bruges kanel? Skal der bruges vanilje? Skal der bruges Calvados? Skal bunden være mørdej eller butterdej? Som med så meget andet indenfor mad, er der ikke nødvendigvis noget, der er mere rigtigt end andet. Søstrene Tatin brugte kun sukker, smør og æbler til fyldet (og vistnok en mørdejsbund), men i sidste ende er det et spørgsmål om smag og behag; om hvad man synes, smager bedst, så der må man prøve sig frem.

Min egen foretrukne opskrift på tarte Tatin er den helt enkle udgave, hvor de syrlige æbler og den søde karamel står for sig selv uden alle mulige andre smagselementer. Efter min mening er det dog endnu vigtigere at fokusere på den rette teknik, hvor æblerne er gennembagte uden at være smattede og hvor karamellen ikke løber ud over det hele. Efter mange forsøg lykkedes netop det og opskriften kommer lige her:

Hvis man mod forventning ikke ejer en tarte Tatin pande i kobber – jeg købte min i den kendte køkkentøjsbutik E. Dehillerin i Paris – kan man bruge et alm. stegepande med en diameter på ca. 20-22 cm – panden skal kunne gå i ovnen.

Mørdej
250 gr. hvedemel
175 gr. koldt smør i tern
60 gr. flormelis
1 æg

Fyld
6-7 æbler – det skal være syrlige, faste æbler som f.eks. Cox Orange, Gråsten, Ingrid Marie, Granny Smith o.lign.
200 gr. sukker
50 gr. smør

Sådan gør du
Bland mel og flormelis i en skål, og kom smørret i. Blandingen skal nu smuldres, til det ligner groftrevet parmesan. Tilsæt ægget og rør hurtigt sammen – dejen skal ikke æltes men kun akkurat samle sig. Pak dejen ind i plastikfilm og læg den i køleskabet i en halv time eller mere.

Skræl æblerne, fjern kernehuset med en udstikker og skær æblerne i halve.

Sukkeret hældes i en jævnt lag på panden, tilsættes ½ dl. vand (det giver en mere jævn varmefordeling) og smeltes stille og roligt til en gylden karamel. Sluk for varmen, tilsæt smør og bland godt. Når smørret er smeltet, fordeles de halve æbler i karamellen med den buede side nedad. Skær evt. ubrugte æbler i mindre stykker og læg dem ind imellem de store stykker, så hele panden er dækket.

Tænd igen for varmen på blusset (ca. halv styrke eller lidt mere) og lad æblerne simre i karamellen i 5-7 min. Tag panden af varmen og stil til side indtil tærten skal bages, dog min. 30 min. så den kan køle lidt af, inden mørdejen kommer på, da denne ellers smelter.

Rul dejen ud til en cirkel på en tykkelse af ca. 4-5 mm. med samme diameter som Tatin-panden. Læg den over og tryk den let ned over æblerne og ned i siderne af panden.

Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 30-35 minutter, til den er gylden. Tag den ud af ovnen, og lad køle i 5-7 min. Skær forsigtigt tærten fri af siderne, læg et fad eller et skærebræt over panden og vend rundt. Lad køle yderligere 10-15 min. og servér lun med vaniljeis eller creme fraiche blandet med vanilje.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
  • Click to print (Opens in new window) Print
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email

Dessert, Mad, Opskrift Æbler, Karamel, Tarte Tatin, Tærte

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Vinmyte #2 – gardiner i vin
  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop

Nyhedsbrev

Tilmeld dig til nyhedsbrevet her!
Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2025 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR