Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Vinanmeldelse: Klæge kirsebær og en vigtig lektion om bedøvet Bordeaux

11. marts 2015 Søren Skriv kommentar

 

“Twin cherries” by Simoubuntu is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Vinklub 1 var samlet lørdag aften, og skulle smage på en stribe ret forskellige vine. Alle vinene blev først smagt blindt og herefter sammen med mad. Lad os kaste os ud i det.

Harald Krabbe og de andre gode folk på Frederiksdal Gods har lavet en Sparkling Kirsebærvin. Det havde de ikke behøvet!

Frederiksdal Gods er blevet kendt de seneste år for sine mange fremragende kirsebærvine, og derfor var det ikke uden forventninger, at vi skulle smage deres ‘sparkler’ som aperitif forud for aftenens øvrige program.

Det begyndte også godt. Farven er dyb og intens mørkerød, ja næsten sort. I duften finder man lækre nuancer af bl.a. marcipan, vanilje og naturligvis kirsebær, men når man smager på vinen, går det desværre galt. Vinen har en lidt høj restsødme men syreniveauet er for lavt til at afbalancere sødmen. Høj sødme kan normalt udlignes dels ved høj syre, dels ved et højere alkoholindhold (som i alm. kirsebærvin og portvin, hvor der tilsættes alkohol) men Frederiksdal Sparkling holder kun 11,5% og når høj sødme, lav syre og lavt alkoholniveau så kombineres med en fed mundfylde (vinen forekommer næsten lige så tyktflydende som alm. kirsebærvin) og små bobler, bliver det næsten vammelt. Efter min mening er vinen altså uden den nødvendige struktur og fremstår derfor ubalanceret og uharmonisk. Det kan derfor kun blive til 2 ud af 6 point. Vinen var købt for 155 kr. (½ liter) hos H.J. Hansen Vin.
2 af 6

"Spätburgunder" by Denkrahm under CC BY-ND 2.0
“Spätburgunder” by Denkrahm under CC BY-ND 4.0

Næste vin var en 2007 Fritz Wassmer Spätburgunder ‘Barrique’. I næsen var der som ventet både røg, læder og petroleum på grund af alderen, men med frugten liggende lige bagved: De klassiske nuancer af kirsebær, jordbær og brombær. De samme elementer gik igen i smagen og vinen havde trods sin alder stadig en glimrende syre og tannin. Alt i alt en vin med en god balance mellem de strukturelle komponenter og med en fin kompleksitet og længde. Kan drikkes nu og et par år frem og opnår 5 ud af 6 point. Vinen var købt for 189 kr. hos Løgismose.
5 af 6

 

”Mas de Daumas Gassac” by Miss Rogue under CC BY-SA 2.0
”Mas de Daumas Gassac” by Miss Rogue under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Så nåede vi til Sydfrankrig, nærmere bestemt Languedoc og klassikeren Mas de Daumas Gassac fra 2009. Vinen fremstår i glasset med en flot dyb rød farve. I næsen finder man en intens duft af eucalyptus, kirsebær, solbær, brombær og læder og det er de samme elementer, der går igen i smagen. Tydelig sydfransk i stilen men med den nødvendige syre og tannin til at holde det hele på plads. En virkelig god vin. Balanceret og med en god struktur, intens i smagen med en lang eftersmag og stor kompleksitet. Kan drikkes nu og de næste 4-5 år. Det er svært at sætte en finger på noget og vinen får derfor 6 ud af 6 point. Vinen var købt for 299 kr. hos Les Cépages.
6 af 6

"Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande" by By BillBl under CC BY 2.0
“Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande” by BillBl under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Næste flaske på bordet var 2006 Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Et godt eksempel på, hvor lukket og reserveret ung Bordeaux kan være. I Comtessens tilfælde anses 2006-årgangen faktisk for at være bedre end 2005-årgangen, der langt fra er drikkemoden. Det kan være forklaringen. Selvom den var vendt i en karaffel et par timer før middagen og tilmed fik tid i glasset, åbnede den sig aldrig. Vi skulle nok have ventet 10 år, og må bare sande, at der er noget om den gamle sandhed om, at stor Bordeaux mindst skal være 10 år gammel før man overhovedet overvejer at drikke den. Vi har dog tidligere drukket årgang 2004 med stor fornøjelse. Det ville ikke være rimeligt at give vinen en bedømmelse på dette stadie. Vinen var købt for 1.150 kr. hos Løgismose.


Muscat2012 Domaine des Bernardins Muscat de Beaumes de Venise 
blev serveret til osten. Farven dyb gul gående over mod det orange. I næsen klassisk muscatduft med sine parfumerede og krydrede aromaer af bl.a. fersken, melon, aprikos og kvæde. Smagen rummer de samme nuancer som duften, men desværre mangler også denne vin syre til at balancere sødmen. Vinen fremstår derfor noget flad og formår slet ikke at hamle op med de oste, den blev serveret til. Muscat fra netop Baumes de Venise kan normalt så meget mere, og vinen får derfor kun 2 ud af 6 point. Flasken var købt hos The Wine Company for 132 kr.
2 af 6

"Niepoort 10 Year Old Tawny Port" by Dominic Lockyer under CC BY 4.0
“Niepoort 10 Year Old Tawny Port” by Dominic Lockyer under CC BY 4.0

Sidste flaske på programmet var Niepoorts 10 års tawny. Farven er meget lys rødbrun, ja faktisk mere rød end brun, overraskende nok. Duften er til gengæld klassisk tawny med masser af rosiner, nødder, egetræ, appelsinskal, vanilje, puddersukker osv. Smagen lever helt op til forventningerne fra næsen. De samme nuancer går igen i smagen, hvor eg og rosin er mest fremtrædende. En markant sødme holdes flot på plads af en rank syre og vinen fremstår både harmonisk, balanceret og ganske kompleks. Der gives 5 store point af 6 mulige. Flasken var købt hos Skjold Burne for 289 kr.
5 af 6

Deltagerne gættede – vanen tro – med skiftende held de enkelte blinde flasker. Frederiksdal Sparkling blev langt fra gættet – få ukvalificerede bud sendte os til Italien. Spätburgunder blev rent faktisk gættet rigtigt, mens det i samme sætning blev udelukket, at der var tale om en tysk vin. Daumas’en var en enkelt på sporet af kom fra Sydfrankrig, men druesammensætningen havde deltagerne kun forkerte bud på. “Det er i hvert fald ikke Cabernet Sauvignon eller Merlot“, som der blev sagt. Det var det så. Begge dele. Mht. Bordeaux’en var selskabet lovligt undskyldt, men en enkelt fristede sig skråsikkert til at fastslå, at “der er ikke tale om Bordeaux“. Muscat’en blev gættet helt rigtigt af en af de mindre vinkyndige, men det var vist et akut tilfælde af blind høne…… Endelig blev Niepoorten gættet korrekt som værende en portvin af tawny-typen, hvilket også er næsten umuligt at tage fejl af.

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Vin, Vinanmeldelse Beaumes de Venice, Bordeaux, Kirsebærvin, Languedoc, Spätburgunder, Tawny portvin, Tysk vin

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR