Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Vinmyte #1 – vin i mad

25. marts 2015 Søren 2 kommentarer

Cog au Vin
“Coq au vin rouge” by Steven Depolo under CC BY 4.0 via Wikimedia Commons

Der eksisterer mange myter og fortællinger om vin. Jeg har derfor besluttet at lave en serie under overskriften ’Vinmyter’, hvor jeg tager fat i nogle af de mest gængse misforståelser, hvilket forhåbentlig kan være med til at udrydde nogle af dem.

Den første myte jeg vil tage fat i, handler om den vin man kommer i maden, f.eks. i Boeuf Bourguignon, Coq au Vin eller noget helt tredje.

Det er nemlig en udbredt og ganske sejlivet misforståelse, at man skal bruge den samme vin i maden, som man har tænkt sig at drikke til maden. Det er ikke rigtigt, uanset hvor mange gange pointen fremføres. Man skal ikke nødvendigvis bruge samme vin i maden, som man har tænkt sig til drikke til, men kan med fordel bruge samme type vin i maden, som man har tænkt sig at drikke til. Og der kan faktisk føres videnskabeligt bevis for min påstand.

Et studie fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet fra 2010 fastslår, at

“…the flavour characteristics of a wine are important to the flavour after cooking although aroma compounds are quickly expelled upon cooking. Thus a wine for cooking should be chosen mostly based on its content of non-volatile taste compounds, whereas the fine aroma of wines is lost.”

Konklusionen er altså entydigt, at de fine aromastoffer (vel især de primære og sekundære aromaer) og duftnuancer i vinen hurtigt forsvinder, når den koges, hvorimod de ikke-flygtige komponenter i vinen (syre, tannin etc.) mere eller mindre bevares.

Denne konklusion bakkes også op af Daniel Gritzer fra Serious Eats der har lavet sine egne ret grundige eksperimenter: http://www.seriouseats.com/2015/02/how-to-choose-red-white-wine-for-cooking.html

Der er således heldigvis ingen grund til at hælde en flaske 1959 Domaine de la Romanee Conti ned i gryden til hvidløg, rosmarin, laurbærblade, gulerødder og perleløg, blot fordi man har tænkt sig at drikke den anden flaske man tilfældigvis har stående til sin Boeuf Bourguignon samme aften. Man kan derimod med god samvittighed købe en billigere Bourgogne, der indeholder nogle af de samme strukturelle elementer som dens væsentligt dyrere halvfætter, og så bruge den i stedet for.

Men konklusionen – at de flygtige aromastoffer hurtigt forsvinder når vinen koges – betyder også, at man generelt skal gå efter vine med en god struktur fremfor en oversøisk frugtbombe. Frugten vil hurtigt fise ud, og så er der ikke ret meget tilbage, der bidrager til madens velsmag. Og når man tænker lidt over det, giver det også intuitivt vældig god mening. Syre spiller en stor rolle i madlavningen. Tænk bare på syltede rødbeder, cornichoner og agurkesalat. Og hvor ofte har man f.eks. ikke reddet en flad og kedelig sauce ved at tilsætte et skvæt æblecidereddike eller en spiseske gastrik?

Men hvordan opstår sådan en myte mon? Det er svært at svare på, men mit bud er, at man i Frankrig (og andre vinlande) tit har lavet mad der passer til den lokale vin. Og fra gammel tid – hvor de fleste lavede en god solid bondevin – har man så haft dén ene type vin, som man altså både har drukket og lavet mad med. Denne praksis har så hængt ved for eftertiden, men nu skulle den misforståelse altså ryddet af vejen én gang for alle.

Er du blevet lækkersulten? Bare rolig, i næste indlæg kommer jeg med min opskrift på Boeuf Bourguignon.

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Vin, Vin i mad, Vinmyter Boeuf Bourguignon, Romanee Conti, vin i mad, Vinmyter

Kommentarer

  1. Nikolaj skriver

    25. marts 2015 kl. 15:33

    Spændende indlæg. Melder historien noget om, hvorvidt reglen også gælder, hvis man ikke koger eller kraftigt opvarmer maden og dermed vinen i maden? Med andre ord – gælder reglen kun simremad? Og det andet spørgsmål: når du skriver, at der blot skal være en vin af samme type, tænker du så appellation eller druetype? Pinot noir er nok er dårligt eksempel at bruge, fordi den er ekstremt forskellig fra Bourgogne alle andre steder, hvor den dyrkes. Men jeg kunne godt forestille mig at drikke en venstrebredsbordeaux og hælde en italiener bestående af ren cab.savignon i maden.

    Svar
    • Søren skriver

      25. marts 2015 kl. 15:49

      Nu ved jeg ikke lige hvilken ret du har i tankerne, men hvis du hælder vin i Raw Food, så giver det sig selv, at der jo ikke er meget der fordamper, men så snart den varmes op omkring kogepunktet i en hvis periode, vil der jo ske fordampning og dermed tab af aromaer.

      Hvad der menes med vin af samme type fremgår sådan set af teksten, nemlig vin med tilsvarende struktur, så der tænkes altså hverken på druetype eller appellation. Dermed er der heller ikke noget i vejen for at hælde en italiensk cabernet saugvignon i gryden og drikke venstrebredsbordeaux til maden.

      Jeg mener ikke, at Pinot Noir er noget dårligt eksempel at bruge, for nok smager den meget forskelligt fra sted til sted, men strukturen vil ofte være rank og med en god syre uanset hvor den er dyrket, medmindre der er tale om en meget varmt dyrket pinot fra Chili.

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR