Smag for Smag

- En blog om vin, mad, øl, kryddersnaps & meget andet -

  • Hjem
  • Om mig & min blog
  • Om produktbedømmelser
  • Om reklamer
  • Kontakt

Aromaer i vin

4. marts 2015 Søren Skriv kommentar

”Red Wine Ripples” by Yogendra Joshi is licensed under CC BY 4.0
”Red Wine Ripples” by Yogendra Joshi is licensed under CC BY 4.0

I et tidligere indlæg skrev jeg, at det i bedømmelsen af en vin er vigtigt at vide, hvordan man kan kende forskel på vinens primære, sekundære og tertiære aromaer. Når man stikker næsen i glasset genkender man et væld af forskellige aromaer, men hvad er hvad, hvordan opstår de og hvad fortæller de os om vinen? Jeg vil med dette indlæg forsøge at koge noget ret kompliceret ned til noget – forhåbentligt – mere forståeligt.

Det skal indledningsvist nævnes, at visse vinkendere blot omtaler de primære og sekundære aromaer under ét som vinens aroma og de tertiære aromaer som vinens bouquet. Det er en lidt gammeldags måde at anskue det på, og nu bruger de fleste vinkendere (inkl. WSET) de betegnelser, som jeg anvender her, så lad os komme i gang.

Vinens primære aromaer stammer fra frugten. Primære aromaer dufter oftest som mørk eller rød (frisk) frugt som f.eks. solbær, ribs, hindbær og brombær i rødvin og citrus- og grønne frugter som stikkelsbær, grape, æble og citron i hvidvin. Det er hovedsageligt på de primære aromaer, at de forskellige druevarianter rigtig skiller sig ud fra hinanden.

Vinens sekundære aromaer stammer fra vinfremstillingen, primært gæringen. Frisk egetræ er nok den mest kendte sekundære aroma. Den stammer naturligvis fra træet i de fade vinen gærer og/eller lagrer i, eller fra de egestave der i visse lande må nedsænkes i de ståltanke vinen lagrer i, for at give et præg af eg. Ellers dufter de sekundære aromaer oftest som mælkeprodukter (typisk yoghurt og kærnemælk) eller cedertræ, friske nødder og tropisk frugt som kvæde, melon og lychee, ligesom de autolytiske elementer der dufter af gær og ristet brød også er sekundære aromaer. Sidstnævnte kendes oftest fra Champagne.

Vinens tærtiære aromaer stammer fra lagringen. De tertiære aromaer vil oftest beskrives som krydrede eller træ-/skovagtige og/eller animalske aromaer som svampe, trøfler, cedertræ, læder, kostald, ristede nødder osv.

Vinens aromaer giver altså en lang række informationer om druen, vækstområdets temperatur, vinifikationen, vinens alder osv. Overordnet kan man sige, at jo mere dominerende de primære aromaer er, jo yngre er vinen og jo mere dominerende de tertiære aromaer er, jo ældre er vinen. Oftest vil dét aromaerne fortæller om vinen, blive bakket op af både vinens udseende og vinens smagskomponenter. F.eks. vil en vin domineret af tertiære aromaer ofte have en brunlig farve i kanten ligesom der ofte vil være aftagende eller forsvindende syre og tannin, idet begge dele aftager med vinens alder. Der er dog ingen regler uden undtagelser: Meget store vine – som f.eks. Bordeaux 1. cru – der ”kun” er 25 år gamle, kan sagtens have et væld af tertiære aromaer men stadig være i besiddelse af en markant syre og tannin og helt uden brun kant.

For at gøre noget der i forvejen er svært meget, meget mere kompliceret: Om en bestemt aromakomponent er primær, sekundær eller tertiær afhænger også af hvilken drue der er tale om og hvilken modenhed den havde på høsttidspunktet. F.eks. er tjære en klassisk primær aroma i Nebbiolo (især fra Barolo) mens den er tertiær aroma, hvis den opdages i en Cabernet Sauvignon. Aromakomponenten (jordbær)marmelade kan på samme måde skyldes at frugten har vokset et varmt sted – og er dermed en primær aroma – eller at vinen har gæret ved høj temperatur, og dermed er det principielt set en sekundær aroma.

Den sidste del kan man ikke rigtig forholde sig, hvis man smager vinene blindt. Der må man tage udgangspunkt i de mest almindelige aromaer og gætte på Barolo, hvis man bl.a. kan smage tjære og roser samtidig med at vinen fremstår ungdommelig, dvs. med syre og tannin intakt og uden brune nuancer i kanten af farven.

TILMELD NYHEDSBREVET

Bliv opdateret på det nyeste indhold.

Du modtager hverken spam eller reklamer!

1000 tak. Du modtager snart en mail hvor du bedes bekræfte din tilmelding.

Del indlægget:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)

Vin, Vinsmagning Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Primære aromaer, Sekundære aromaer, Tertiære aromaer

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyeste indlæg

  • Varnæs Special
  • Bourbon Whiskey – et ærkeamerikansk ikon
  • Vinanmeldelser
  • En smag af gamle dages engelske jul – The Smoking Bishop
  • Hjemmelavet surdejsrugbrød

Tilmeld dig nyhedsbrevet

1000 tak! Du modtager snart en mail, som beder dig bekræfte din tilmelding.

Smag for Smag

Kategorier

Tags

Beaumes de Venice BLIK-modellen Boeuf Bourguignon Bordeaux Bourbon Cabernet Sauvignon Christian IV cocktail Decanter Dild Eddike Eddikemor En Primeur Jancis Robinson jul Karamel Kentucky Kryddersnaps Languedoc Lisa Perrotti-Brown Madopskrift Matador Mavebitter mineralitet Mouton-Rothschild Nebbiolo Peter Payngk Point Primære aromaer Robert Parker Romanee Conti Sekundære aromaer Systematic Approach to Tasting Tarte Tatin Tawny portvin Tertiære aromaer The Wine Advocate Tærte vin Vinanmeldelse vin i mad Vinmyter Whiskey WSET Æbler

Links – sider jeg selv følger

Heroes of Riesling - virkelig god blog om tysk vin
SORTEDfood - en af de bedste madkanaler på Youtube
Jefford on Monday - måske verdens bedste vinblog
Konstantin Baum (MW) - seriøs og underholdende YouTube-kanal om vin
The Fresh Loaf - nettets bedste forum vedr. bagning
The Perfect Loaf - én af nettets bedste bageblogs
Sediment - forrygende morsom vinblog
Winedoctor - fantastiske artikler om Bordeaux og Loire
Vintage School - gratis, seriøst vinkursus
Decanter's Wine News
WSET vinuddannelser
Punch - nørdet onlinemagasin om cocktails

Søg på siden

Arkiv

De fem seneste indlæg

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log ind

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent. Read More
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
GEM & ACCEPTÈR